Obecní zpravodaj

OBEC VLASTIBOŘICE
JIVINA :: SEDLÍŠŤKA :: VLASTIBOŘICE

ÚNOR - DUBEN 2003
zpravodaj obce Vlastibořice

Vážení spoluobčané,

za přispění mladých členů našeho zastupitelstva se k Vám dostává druhé číslo zpravodaje. Prosím opravte si chybu na str. 4 lednového zpravodaje: průměrná cena pozemku 4,98 Kč/m2 a z této částky se vypočítává daň z nemovitosti.
Dále si opravte e-mailovou adresu: správně:
ouvlastiborice@c-mail.cz, obecni.urad@vlastiborice.cz.

Připomínám za komunální odpady se platí stejně, jako v loňském roce t.j. 450,- Kč za l osobu/rok trvale hlášenou. Při používání

popelnicové nádoby nejméně 1.350,- Kč/rok, pytle:8 pytlů 110 litrových na 1 osobu/rok.

Jan Mareš, starosta

Naši jubilanti
V měsících únor až duben oslavili významná životní jubilea tito spoluobčané:

70 let - Horáková Stanislava, Sedlíšťka 7
55 let - Fialová Lenka, Jivina 10

Dodatečně přejeme našim jubilantům k jejich výročí vše nejlepší, mnoho zdraví, štěstí a spokojenosti do dalších let.

Komunální odpad
Dle sdělení Severočeských kom. služeb v Jablonci n.N. se od 1.května 2003 bude svážet odpad vždy v lichý týden t.j. první květnový svoz bude dne 7.května 2003.

Velkoobjemový kontejner bude na Jivinu a do Sedlíštěk přistaven dne 19.-21. dubna 2003, do Vlastibořic dne 26.-28. dubna 2003. Do kontejneru nesmí přijít železo, pneumatiky, organická hmota, kámen, zdící hmota, pneumatiky.

Sběr nebezpečných složek komunálního odpadu
Obecní úřad Vlastibořice ve spolupráci se Severočeskými komunálními službami Jablonec n.N. pořádají sběr nebezpečných složek komunálního odpadu, který se uskuteční v neděli 15.června 2003 dle tohoto rozpisu:

09:55 - 10:05 Sedlíšťka ( autobusová zastávky )
10:10 - 10:20 Vlastibořice ( na návsi u prodejny )
10:25 - 10:35 Jivina ( u kaple )

Poplatky ze psů, za komunální odpad a ze hrobů
Žádáme naše spoluobčany, kteří tak ještě neučinili, aby zaplatili poplatky co nejdříve.

Výsledky rozboru pitné vody
Dne 2. dubna 2003 byl proveden rozbor pitné vody v obci. Jsme potěšeni, že voda, která nám vytéká v našich domácnostech z kohoutků a kterou pijeme, je poměrně kvalitní.

Naměřené údaje:


dusičnany 49 mg/l ( limit = 50 mg/l )
pH vody 7,3 - mírně zásaditá ( limit = 6,5 - 9,5 )
železo 0,1 mg/l ( limit = 0,2 mg/l )

Dusičnany
Jsou konečným produktem oxidačního rozkladu dusíkatých organických látek. Jejich zvýšené hodnoty na 50 mg/l signalizují možné znečištění zdroje. Mají nepřímé toxické účinky tím, že se v zažívacím ústrojí mohou redukovat na toxičtější dusitany, které se podílejí na vzniku karcinogenních látek a v krevním oběhu též blokují hemoglobin, což je závažné zvláště u kojenců. Pro ně je nejvyšší povolená koncentrace 15mg/l. Kvalitní hlubinné podzemní vody mívají obsah dusičnanů do 5 mg/l.

pH - reakce vody
Koncentrace vodíkových iontů - vyjadřuje kyselost (pod 7.0), nebo zásaditost (nad 7.0) vody. Hodnota pH je ovlivňována zejména obsahem rozpuštěného oxidu uhličitého. U pramenité vody se pH pohybuje nejčastěji mezi 7.0 -7.5, u povrchové vody až přes 8.0.

Železo
Vyskytuje se zejména v podzemních bezkyslíkatých vodách. Vyšší koncentrace nad asi 0,5 mg/l ovlivňuje negativně barvu, zákal a chuť vody. Zabarvuje žlutohnědě materiály, se kterými přichází do styku ( keramika, textil, papír, potraviny). Upozorňujeme též na závady zejména v trubní síti.

Pozn. : Kompletní výsledky rozboru pitné vody naleznete na internetových
stránkách www.vlastiborice.cz

Kalendář plánovaných akcí v naší obci

19. dubna 2003
Obecní úřad ve Vlastibořicích a divadelní spolek Hlavou dolů pořádá I. ročník dětského sportovního odpoledne ,,Velikonoční teniska 2003".
Zveme tímto všechny děti s jejich rodiči, kteří si chtějí zasportovat, pobavit se, zasoutěžit si a vyhrát zajímavé ceny, aby neváhali a přišli v sobotu odpoledne ve 14.00 hodin před kulturní dům ve Vlastibořicích. Zde se dozvíte potřebné informace.

19. dubna 2003
Sbor dobrovolných hasičů Vlastibořice pořádá od 20 hodin ,,Velikonoční zábavu".K tanci a poslechu hraje skupina Velvet. Všichni jste srdečně zváni.

19. dubna 2003
Od 15.00 hodin se koná na zámku Sychrov vítání občánků. Za naši obec se zúčastní Eliška Fortinová a Tereza Fortinová.

26.dubna 2003
Obecní úřad Vlastibořice svolává na sobotu od 9 hodin brigádu na úpravu prostranství DPS a zejména kolem fary. Prosíme tedy všechny občany, kterým není lhostejný neupravený vzhled v okolí těchto budov, aby se této akce zúčastnili. Na brigádu si přineste železné hrábě, lopatu,motyky.

Práce, které je nutné provést:
- vyčištění pozemku za farou od náletových křovin a uschlých stromů
- demolice rozpadlého oplocení mezi farou a silnicí
- prořez keřů a stromů včetně uhrabání prostranství
- odstranění betonových sloupků za DPS a pařezů po pokácených stromech .

24.května 2003
V sobotu dne 24.5.2003 od 9:00- 11:00 proběhne den otevřených dveří v DPS Vlastibořice. Všichni jste zváni.

26.května 2003
Kulturní komise Obecního úřadu ve Vlastibořicích pořádá zájezd do divadla v Mladé Boleslavi na představení ,,Obchodník s deštěm"autor - R.N. Nash. Pokud máte zájem se tohoto zájezdu zúčastnit , dostavte se co nejdříve na Obecní úřad, kde si vyzvednete vstupenky. Cena jedné vstupenky je 100,- Kč, doprava je zdarma. Odjezd autobusu od čekárny v Sedlíšťkách v 18:15 hod., na Jivině v 18:20 hodin, ve Vlastibořicích 18:25 hodin.


Dům s pečovatelskou službou ve Vlastibořicích

SČE dokončila novou trafostanici, dále provedla rekonstrukci el. sítě v severovýchodní části Vlastibořic. Na stavbě byly provedeny topné zkoušky, bylo položeno lino, probíhá montáž kuchyní.

Kolaudace stavby proběhne do 15. května 2003. Den otevřených dveří se koná(viz. kalendář akcí ) dne 24.května 2003. Vybraní zájemci o byt se mohou stěhovat od 31.května 2003.

Obecní internetové stránky

Na našich www stránkách naleznete opět aktuální informace k dění v obci, tento zpravodaj v elektronické podobě, aktuální anketu, fotografie exteriéru i vnitřních prostor DPS a další informace.

Velmi oblíbené je i diskusní fórum, ve kterém máte možnost se informovat nebo vyjádřit Vaše připomínky a náměty, na které Vám rádi odpovíme a případně se jimi budeme zabývat.

URL adresa www stránek:

http:/ / www.vlastiborice.cz

E-mailová adresa:

ouvlastiborice@c-mail.cz
obecni.urad@vlastiborice.cz